Ubah Musse, Sommar, Augusti, DN, Sophie,Skål, Rinkkeby, Sommarpratare, Sommarvärd, Rasism, 2013. Kärlek, Hat, Love, Sverige, Stockholm

Big Thanks To Sophie

För kärlek istället för hat

 

Sprid. är ett samarbete mot rasism. Ett samarbete som arbetar för ett rättvist och öppet samhälle genom olika lokala projekt runt om i landet. De lokala grupperna visar på olika sätt hur viktigt det är att vi arbetar gemensamt för ett samhälle fritt från rasism och att det är ett arbete alla kan delta i.

I DN måndag 15 augusti skrev Ingrid Hedström en krönika Livsfarligt när hatet normaliseras om en smygfilmad video, Sartres En ledares barndom och dådet i Norge. Den smygfilmade videon visar fransk polis som ser ut att försöka slita burkan av en kvinna. Det är en suddig film och sammanhanget är otydligt men någonting det finns många tecken på är att islamofobin ökar. Om vi låter främligsfientlighet och rasism legitimiseras så kommer det bara öka och öka. Sartres En ledares barndom beskriver en pojkes väg mot en radikal antisemit. En väg som kantats av osäkerhet och vars väg Ingrid Hedtrsöm finner likhet i vägen för Norges terrorist.

Att rädsla och osäkerhet är grogrunder för rasism gör det extra viktigt att vi Sprid.er förståelse och öppenhet. Att samarbeta är det bästa sättet att se nya vägar, vidga vyer och nå bättre resultat. Gårdagens sommarvärd Ubah Musse beskriver utanförskap och sina upplevelser som ensamkommande flyktingbarn. Hon beskriver också samhörighet och gemenskapen hon funnit i sitt nya hem Rinkeby.

Rinkeby, berättar Ubah Musse, beskrivs ofta som ett problem. Men där trivs hon och där har hon funnit en familj. Den splittring hon har sett i Somalia där klaner vänder sig mot varandra kan jämföras med splittring i Sverige. Varför behöver vi dela upp oss? Vi är alla människor.

Ubah Musse beskriver Rinkeby som en möjlighet, en plats av många kulturer, i regnbågens färger. Jag vill avsluta med ett citat från Ubah Musses sommarprogram som beskriver det samhället som jag vill att vi strävar efter.

“Människor som jag i vanliga fall aldrig skulle träffa, träffar jag här.”

Vill du lyssna på Ubah Musses sommarprogram? Lyssna här. Vid ca 53 min berättar hon om sitt liv i Rinkeby.

/Sophie Brömster, certifierad inspiratör

Ubah Musse, Sommar, Augusti, DN, Sophie,Skål, Rinkkeby, Sommarpratare, Sommarvärd, Rasism, 2013. Kärlek, Hat, Love, Sverige, Stockholm

Vi är en del av världen så skål för oss alla!

Love/Ubah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>